1/8

Scope of works: Architecture and Interior Design

Status: Built

This detached house with a self-contained flat is being built on a plot approximately 2,000 square metres in a prime residential area of Weinheim (Bergstrasse) for a family of five. The design is for a building that is split into individual volumes and that has two storeys facing Weibergstrasse in the northest and three storeys facing the garden in the southwest due to the extreme slope of the plot. The playful arrangement of the various volumes, characterised by sections that protrude or are set back, makes the 800 square meter house appear smaller and helps to integrate it into the smaller structures in the existing surroundings. On the southwest side the lower storey protrudes far into the garden. Its roof area forms a terrace in front of the living and dining area with a depth of approximately four meters. The terrace is given a generous extension in the southwest because of the way the building is set back, allowing a pleasantly proportioned outdoor area to be created with a tree in its center. The division of the building’s volume is mirrored by its architectural design. The ground floor, which is faced entirely in glass and aluminium, contrasts with the upper level, which is clad in light-colored natural stone. The facade that faces the street is mostly closed in order to fulfill the client’s wish for protection against uninvited onlookers. On the side facing the garden, however, the design is open and allows indoor and outdoor areas to merge together.

Architecture and interior are united. Consequently, the division of the building’s volume is mirrored by its architectural design.

Residential Villa

WEINHEIM, GERMANY

2014